Kokos strouhaný by v kuchyni neměl chybět
Kdo měl někdy to štěstí a vycestoval na dovolenou na Tahiti, měl možnost vyzkoušet žít podle vzoru tamních obyvatel. Již řadu let se tam traduje, že lze přežít a poměrně bez problémů se uživit pouze plody, které poskytuje okolní příroda. Významným zdrojem obživy jsou tu také kokosové ořechy. Na této planetě se jedná o druh jedinečný a velmi specifický, s nezaměnitelnou chutí, jež si dokážeme vychutnávat v mnoha pokrmech.
Proč si dopřát strouhaný kokos
Je vhodný při různých dietách – nastrouhaný plod si mohou dopřávat lidé se zákroky v ústní dutině, neboť jej již není nutno kousat. Je v této formě velmi dobře stravitelný, má nízký glykemický index a mohou jej jíst pravidelně i lidé postižení cukrovkou. Ačkoliv obsahuje větší množství tuku, není to potravina, která přispívá k nadváze, ba právě naopak. Pro zdravé mlsání je kokos strouhaný ideální.
Může se jíst bez rozdílu věku – je velice chutnou a oblíbenou pochoutkou napříč širokým věkovým spektrem, od malých dětí až po jednotlivce pokročilého věku. Jeho výhodou je výrazná chuť a velmi malá pravděpodobnost alergické reakce, která je typická např. pro arašídy.
Samostatný nebo do dortů a cukroví – pochutnáte si na něm i tehdy, budete-li jej nabírat lžičkou jako samostatný pokrm, ale samozřejmě najde využití v obilných kaších, ořechových směsích se sušeným ovocem, při pečení vánočního cukroví a různých dortů a zákusků. Nejzdravější forma je pochopitelně v čistě přírodní podobě, dorty z bílé mouky a bílého rafinovaného cukru vám příliš prospěšné nebudou.
Lze jej delší dobu skladovat – bez přístupu vlhkosti a denního světla, nejlépe uzavřený v plastové dóze nebo v pevném zip sáčku vám vydrží několik měsíců, aniž by ztrácel na prospěšných vlastnostech http://www.betonika.cz/rubriky/certifikace/prohlaseni-o-vlastnostech/ a látkách. Vyplatí se tedy nakupovat jej ve větším množství s využitím slevy, případně s dalšími produkty v prodejnách zdravé výživy. Dostupný je strouhaný kokos i v BIO kvalitě.